Technika

Noha egy Kickbike-ot vezetni könnyű feladat, célszerű néhány alapvető tanácsot megfogadnod az első méterek megtétele előtt. A megfelelő technika elsajátításával energiát takarítasz meg és sokkal magasabb sebességet érhetsz el.
Hosszú lökésekkel haladj és engedd hadd guruljon a gép. Sík terepen a hosszú lökések sokkal hatékonyabbak, mint a rövid, gyors mozdulatok. A súlyodat tartsd a támasztó lábon és törekedj laza, könnyed lökésekre. A támasztó lábadat nyújtsd ki a lökések közötti szünetben.

A Kickbike-al végzett mozgás nagyon nagy  szabadságot biztosít, hiszen csak a két kézfejünk van rögzített helyen. Ebből eredően mindenkinek saját stílusa van. Két alapvető stílust mindenképpen elkülöníthetünk:

Laza
Könnyedén lengeti maga mellett a kinyújtott lábát, gyerekkori mondókánk juthat eszünkbe: „Lóg a lába, lóga”. A kinyújtott láb talpa az alsó holtponthoz közelítve a talajhoz ér és lendülete előre hajtja a Kickbike-ot és utasát. A támasztó láb alig fejt ki erőt és a lendítő láb is keveset dolgozik. Ezzel a technikával izzadtságcseppek nélkül, mégis meglepően tempósan haladhatsz.

Versenyző
Kíméletlen izommunka, óriási dinamika. A lendítő láb térdét behajlítod és ezt a térdet a kormány felé emeled. Innen egy hatalmas lökés következik. A lendítő láb a támasztó lábbal egy vonalban ér talajt és addig tolja előre a Kickbike-ot, amíg a támasztó láb combja vízszintesbe nem kerül. A láb minden izma, a fenék, a hasizom, a hát, a váll és a kar is keményen erőt fejt ki ebben a mozdulatban. Ez a mozdulat látható a lap tetején.
Eddig simán megy, most nézzünk valami nehezebbet!

Lábcsere
Azért, hogy elkerüld az idő előtti fáradtság érzését és egyformán dolgoztasd mindkét lábadat elengedhetetlen a lábak munkájának folyamatos váltogatása. Ez az egyetlen új dolog, amit meg kell tanulnod, ha már tudsz kerékpározni. Kezdetben szinte mindenkinek van egy erősebb, ügyesebb és egy gyengébb lába. Azonban rövidesen két erős és ügyes lábra fogsz szert tenni. Mielőtt közúti forgalomban veszel részt sajátítsd el a lábcserét, hogy menet közben ne kelljen a lábfejeidet nézned. Lassú haladás esetén 8-10 lökés után célszerű lábat váltanod, gyors tempónál 3-6 lökésenként ajánlott.

Egyszerű lábcsere

      1.  Kiindulási helyzetben a bal lábadon támaszkodsz.
      2.  A testsúlyodat a sarkadra helyezed és a lábfejedet kifordítod.
      3.  A jobb lábfejed első részével az üres lábtartóra lépsz.
      4.  A bal lábfejedet leemeled a lábtartóról.
      5.  A jobb lábfejedet a lábtartóra igazítod.

      Ha készen állsz az újabb lábcserére, akkor ugyanezeket a mozdulatokat
      végezd el, csak a másik irányba.

Lábcsere szökkenéssel
      1.  Kiindulási helyzetben a bal lábadon támaszkodsz, a jobb lábad hátul van.
      2.  A jobb lábadat lendíted előre, amikor a bal mellé ér a levegőbe szökkensz.
      3.  A jobb lábaddal érkezel a lábtartóra.

      Fenti módszer begyakorlása után a lábcsere egyetlen szökkenéssel
      elvégezhető.


Repülő lábcsere
      1.  Kiindulási helyzetben a bal lábadon támaszkodsz, a jobb lábad hátul van.
      2.  A jobb lábadat lendíted előre, a bal sarkadat felemeled.
      3.  A jobb lábaddal érkezel a lábtartóra, miközben a bal láb előre lendül.

      Gyors tempójú haladás során a lábcsere közben az előre mozgó láb lendületét
      tovább vihetjük a másik lábunkkal. Ez a lábcsere leghatékonyabb módja.

 Hegyről le
A lejtőn lefelé haladva megnő a sebességed és rövidesen érezni fogod, hogy abbahagyhatod a lökéseket. Helyezd mindkét lábfejedet a lábtartóra, egymással párhuzamosan, enyhén oldalra fordítva. A légellenállás csökkentése céljából a kormány felé is dőlhetsz. A lejtő alját elérve akkor kezd ismét hajtani magad, ha a szokásos utazósebességedre lassultál.

Hegyre fel
A Kickbike segítségével leküzdhetőek a meredek emelkedők, azonban ehhez már jó technikai alapok szükségesek.
Az emelkedőre érve érezhető, hogy csökken a sebesség a lökések között. Ekkor a következők szerint változtasd meg a sík terepen jól bevált technikádat. Növeld a csapásszámot. Legyenek a lökéseid rövidebbek. A lendítő lábat kissé hajlítsd be, így gyorsabban előre tudod mozdítani, hogy új lendületet vegyél. A lökés fázisában tartsd nyújtva a lábadat, így elkerülöd a felesleges fel-le mozgást. A lábcsere időszükségletét a minimumra kell csökkenteni, így egy apró szökkenéssel célszerű lábat váltanod.
Ha a hegyoldal nagyon meredek és túltesz az erőnléteden vagy technikai felkészültségeden, ne csüggedj. Hiszen rendkívül egyszerűen futásra vagy gyaloglásra válthatsz. Egy kezdő számára ez lehet a legkényelmesebb alternatíva.

Fékezés
Mindig tarts megfelelő féktávolságot, így rossz látási viszonyok között is időben meg tudsz állni. Vedd figyelembe, hogy esős, nedves időben illetve lejtőn lefelé haladva megnő a fékút. Az első fék használatakor a Kickbike hátulja felemelkedhet, ezt elkerülendő fékezéskor mozdítsd a testsúlyodat a hátsó kerék irányába.

Az itt látható filmben a fentiek közül több mozdulat is jól megfigyelhető: Kickbiking basics